Ce spun cititorii
Copiază link

Ce spun cititorii

„Herb Douglass a fost cel mai tânăr dintre membrii echipei editoriale care a publicat Comentariul Biblic Adventist de Ziua a Șaptea (1953-1957). Ca atare, el a fost martor ocular al dramei care înconjura publicarea cărții Întrebări despre doctrină din 1957 şi conflictul care a urmat în anii ‘60. Reflectând timp de cincizeci de ani asupra acestor evenimente şi chestiuni, Douglass, acum somitate în vârstă a adventismului, îşi împărtăşeşte experienţa personală şi perspectiva proprie asupra istoriei  cărții  Întrebări despre doctrină şi asupra nesfârşitei cercetări pentru găsirea unei teologii adecvate în legătură cu umanitatea Mântuitorului. Niciun studiu asupra cărții Întrebări despre doctrină nu este complet fără perspectiva lui Douglass.”

  • Jerry Moon, Dr., Profesor Asociat de Istorie Bisericească, Seminarul Teologic Adventist de Ziua a Șaptea, Universitatea Andrews.

„A început ca un proiect propice pentru a răspunde unui critic al bisericii care scria o carte despre culte, intenţionând să includă şi adventismul. A sfârşit prin a fi un tratat vast despre doctrina bisericii. Din nefericire, unele dintre conceptele  publicate în carte nu fuseseră niciodată considerate ca fiind concepte de bază ale teologiei adventiste până la acea dată. De fapt, unii cred că Întrebări despre doctrină a deschis drumuri noi şi a introdus concepte străine de mesajul şi de misiunea adventiştilor de ziua a şaptea, putând conţine chiar erezii, după cum se afirmă. În orice caz, această carte a divizat înţelegerea noastră teologică într-un mod în care puţine cărţi au făcut-o. E posibil să fi semănat, de fapt, seminţele unei proclamări diluate întâlnită în prezent atât de des în bisericile noastre. Este cât se poate de important ca informaţiile primite să vină din partea cuiva care s-a aflat în mijlocul dezbaterilor din vremea aceea şi nimeni nu este mai calificat pentru a comunica aceste informaţii ca Herb Douglass. Cartea de faţă trebuie să fie citită de orice persoană interesată să înţeleagă conceptele  concurente aflate la lucru în adventism.”

  • Thomas J. Mostert, Preşedintele Conferinţei Uniunii Pacific a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.

„Părinţii mei, acum decedaţi, Ralph şi Jeanne Larson s-au opus în mod public cărții Întrebări despre doctrină, fiind de părere că secţiuni din carte erau 1) incorecte din punct de vedere istoric şi 2) deplasate din punct de vedere teologic. Profesorii mei de la Universitatea Loma Linda – Paul Heubach, A. Graham Maxwell, Jack Provonsha şi Dalton Baldwin – tratau această carte cu un dispreţ tacit pentru aceleaşi motive, deşi reţinerile lor doctrinare variau. Acum este cât se poate de clar pentru oricine că toţi aveau dreptate în legătură cu chestiunile istorice. Juriul încă dezbate asupra celor teologice şi este posibil ca niciodată să nu se ajungă la un verdict unanim. Dar eu prevăd că, în cele din urmă, majoritatea va concluziona că dreptatea este de partea lor şi în legătură cu această a doua problemă. În cartea de faţă, de mult necesară, Herbert Douglass care a fost prezent acolo în acea perioadă, relatează cele întâmplate. Noi toţi ar trebui să medităm asupra raportului său fascinant şi cu un caracter atât de informativ.”

  • David Larson, D. Min, Dr., Profesor de Religie şi Studii Etice, School of Religion, Universitatea din Loma Linda.

„În volumul de faţă doctorul Douglass explică evenimente importante din anii ‘50 care au legătură cu istoria Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. El era prezent acolo când acestea au avut loc şi a interacţionat cu conducătorii bisericii implicaţi în desfăşurarea evenimentelor. Din acest motiv, raportul său detaliat are o valoare aparte: are autoritatea dată de posibilitatea de a fi „martor ocular.” Şi eu am fost acolo, deci pot confirma acurateţea raportului său.

Anumite circumstanţe expuse de doctorul Douglass sunt triste pentru că ele  sugerează că divizarea teologică  din ultimii cincizeci de ani putea fi în mare parte evitată. Dacă teologul de frunte din conducerea bisericii ar fi fost invitat să participe la dialogul cu evanghelicii, dacă autorii cărții Întrebări despre doctrină ar fi înţeles mai clar cât de puternică era influenţa calvinistă asupra teologiei evanghelice, dacă citatele din Ellen White ar fi fost prezentate netendențios în apendicele  cărții Întrebări despre doctrină... dar de ce să speculăm? Astăzi suportăm consecinţele şi este important să învăţăm orice lecţie care s-ar putea desprinde din ceea ce s-a întâmplat acum jumătate de secol.

Un lucru e sigur. Evenimentele sunt de neschimbat. Precum seminţele aruncate într-un pământ fertil, poate că nu se văd pentru o vreme, însă în timp vor încolţi şi vor ieşi la suprafaţă. O anume generaţie se va ocupa cu onestitate şi cu curaj de evenimentele explicate în cartea de faţă. Dumnezeu să ajute pe cel care citește  această carte să facă exact acest lucru şi să contribuie la împlinirea rugăciunii Domnului Hristos «ca toţi să fie una».” (Ioan 17:21).

  • Kenneth H. Wood, a servit ca pastor, editor, autor și administrator, iar între 1980 și 2008 a fost președintele Consiliului de Administrare al Ellen G. White Estate.