Despre titlul cărţii
Copiază link

Despre titlul cărţii

Atât titlul cărţii (La răscruce de drumuri[1]) cât şi subtitlul ei (Întrebări despre doctrină[2]: istorica divizare adventistă din 1957) sugerează ideea de dublură – acolo unde odată fusese vorba despre un unicat.

La fel sugerează şi metafora folosită de autor – metaforă de mare efect utilizată în prezentarea iniţială a acestui material la cea de-a 50-a Conferinţă Aniversară ce a avut loc în anul 2007 la Universitatea Andrews – metaforă ce constă în imaginea a două plăci tectonice care se ciocnesc. În alte cazuri, autorul a descris ca pe un cutremur de pământ ceea ce a urmat după publicarea Întrebări despre doctrină.

Oricare ar fi fost metafora care să descrie consecinţele Întrebări despre doctrină, impactul acestei cărţi asupra teologiei adventiste de ziua a şaptea a fost serios. Într-atât de serios, încât este de înţeles că nicio figură de stil nu poate cuprinde măsura în care această carte a afectat orientarea adventistă chiar şi după jumătate de secol de la publicarea ei.

„Dumnezeu vrea să spună […] că adevărul va ieşi la iveală şi va ajunge subiect de cercetare şi discuţie chiar prin ocara aruncată asupra lui. Mintea oamenilor trebuie să fie pusă în mişcare. Orice luptă, orice ocară, orice efort de a restrânge libertatea de conştiinţă constituie mijlocul lui Dumnezeu de a trezi spiritele, care altfel ar putea adormi.” – Ellen White, Cugetări de pe muntele fericirilor, pagina 33.

 

[1] În limba engleză expresia „A fork in the road” definește un punct în care un drum se împarte în două.

[2] Questions on Doctrine.